UUTISET


Takaisin etusivulle

To MIP or not to MIP

04.10.2016

MIP (Minimum import price) on Euroopan Komission luoma sopimus, jonka hyväksymällä Kiinalaiset aurinkopaneelivalmistajat voivat myydä Euroopan alueella Kiinalaista alkuperää olevia aurinkopaneeleita sovittuun minimimyyntihintaan ilman huomattavia polkumyyntitulleja. Euroopan Komissio otti MIP:n käyttöön vuonna 2013, kun useat Eurooppalaiset aurinkopaneelivalmistajat, etunenässä Solarworldin johdattama aurinkopaneelivalmistajia edustava järjestö EU ProSun, syyttivät Kiinalaisia aurinkopaneelivalmistajia hintojen polkemisesta Euroopassa. Euroopan Komissio tutki asiaa, ja suojellakseen Eurooppalaista aurinkopaneelituotantoa määräsi huomattavat polkumyyntitullit (noin 45-55%) tietyille Kiinalaisille aurinkopaneelivalmistajille. Kiinalaiset aurinkopaneelivalmistajat välttyvät polkumyyntitulleilta vain, jos he suostuvat vapaaehtoisesti myymään aurinkopaneeleita Euroopan alueella MIP:n määräämän minimimyyntihinnan mukaisesti. Minimimyyntihinnan taso tarkastetaan aika-ajoin (n. reilun vuoden välein) Bloombergin spottimyyntihintojen mukaisesti. Minimimyyntihinta on pysynyt pitkään €0,56/Wp tasolla. Tällä keinotekoisella hintamäärittelyllä on saatu ylläpidettyä tuhansia työpaikkoja Eurooppalaisessa aurinkopaneeliteollisuudessa.

Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä mieltä MIP:n hyödyistä. Solar Power Europe, järjestö joka edustaa Eurooppalaista aurinkosähköteollisuutta, on väittänyt, että MIP:n takia Euroopan aurinkosähköteollisuuteen liittyviä työpaikkoja on vähentynyt kymmeniä tuhansia, joka on suuri määrä verrattuna muutamaan tuhanteen säästyneeseen työpaikkaan aurinkopaneelien valmistuksessa. Solar Power Europe on arvioinut, että MIP poistamalla Euroopan aurinkosähköteollisuuteen syntyisi noin 50000 uutta työpaikkaa.

Bridge to India on ilmoittanut, että globaalin aurinkopaneelien ylitarjonnan vuoksi Kiinalaiset aurinkopaneelivalmistajat myyvät Intiassa paneeleita jo hintaan $0,36/Wp, joka on selvästi Eurooppalaista hintatasoa alempana. Euroopassa tuotettujen paneelien myyntihinnat ovat hieman alle €0,50/Wp tasolla. Tästä johtuen monet Kiinalaiset aurinkopaneelivalmistajat ovatkin joko jättäytyneet pois MIP:stä ja maksavat suosiolla polkumyyntitullit tai alkaneet tuottaa paneeleita muualla kuin Kiinassa, jolloin MIP ei heitä koske. Joka tapauksessa näyttäisi siltä, että MIP-nykymuodossaan ei tunnu olevan toimiva järjestelmä, joka hyödyttäisi tasaisesti kaikkia osapuolia.

Takaisin etusivulle