Aurinkosähkön hyötyjen kartoittaminen

6/5/2019
Logo link to home

Tarjoamme aurinkosähköstä kiinnostuneille ilmaisen kartoituskäynnin, joka ei sido asiakasta mihinkään. Suunnittelukäynnin tarkoituksena on selvittää, mitä aurinkosähkön hyödyntäminen kyseisessä kohteessa käytännössä tarkoittaa. Teemme kartoituksia omakotitaloihin, yrityksiin, maatalouteen ja julkishallinnolle.

Aurinkotekniikan asiantuntijan toteuttama kartoituskäynti sisältää seuraavat vaiheet:

1. Katon soveltuvuus ja kunto

Mietittäessä aurinkopaneeleiden hyödyntämistä yksi tärkeimmistä asioista on selvittää, miten hyvin aurinko paistaa suunniteltuun asennuspaikkaan. Ilmansuunta ja maaston muodot ovat keskeisessä roolissa.

Mikäli kattopinta on ilmansuunnan kannalta otollinen, laskemme seuraavaksi, kuinka minkä kokoisen voimalan käytettävissä oleva pinta-ala mahdollistaa. Kulkusillat, lumiesteet ja muut kattoturvatuotteet tulee huomioida, kuten myös savupiiput ja mahdolliset huippuimurit, jotka saattavat aiheuttaa varjoja paneeleiden pinnalle.

Aurinkopaneeleiden tekninen käyttöikä on vuosikymmeniä, joten on suositeltavaa, ettei vesikattoa tarvitse vaihtaa tänä aikana. Selvitämme silmämääräisesti katon kunnon ja tarvittaessa tarkastamme katon rakenteet esimerkiksi välikaton kautta.

Nämä asiat selvittämällä saadaan käsitys siitä, minkä kokoinen voimala on mahdollista toteuttaa.

2. Sähkön kulutus

Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan aina talon sähkönkulutuksen perusteella. Oikein mitoitetulla järjestelmällä pystytään tuottamaan 15-30% kodin vuotuisesta sähkön kulutuksesta.

Olennaisinta on selvittää, mitkä laitteet sähköä kuluttavat. Yleisesti voidaan sanoa, että vuoden aikana sähköstä käytetään eniten kodin lämmittämiseen, mutta tämä on aurinkopaneeleiden mitoittamiseen väärä lähestymistapa, sillä lämmitystarve on suurin silloin, kun aurinko ei paista. Auringon paistaessa kotia ei välttämättä tarvitse lämmittää, mutta todennäköisesti asuntoa viilennetään sähköä kuluttavalla ilmalämpöpumpulla.

Paljon sähköä kuluttavat laitteet, kuten lämminvesivaraaja, sähköauton latauspiste, ulkoporeallas jne. on hyvä ottaa huomioon mitoitusta mietittäessä. Laitteiden tyyppikilvistä selviää, kuinka paljon sähköä ne päällä ollessaan kuluttavat. Lisäksi tulee selvittää, miten paljon näitä sähkökuormia on mahdollista ohjata (älylaitteiden avulla) aurinkosähkötuotannon kannalta järkevään aikaan. Lämminvesivaraajaa ei kannata käyttää yösähköllä, mikäli päivällä on saatavilla ilmaista sähköä auringosta. Sen sijaan maalämpöpumpun ohjaaminen ei ole yhtä suoraviivaista. Samalla selvitetään mitä älyominaisuuksia järjestelmään kannattaa liittää jo tässä vaiheessa ja mitkä jätetään optioina odottamaan myöhempää käyttöönottoa.

Kun talon sähkönkulutus on selvitetty, pystytään muodostamaan käsitys siitä, minkä kokoinen järjestelmä kohteeseen on järkevää toteuttaa.

4. Aurinkovoimalan toteutus

Saatujen tietojen perusteella pystytään tekemään johtopäätös järkevän kokoisesta aurinkosähköjärjestelmästä. Laskemme arvion voimalan vuosituotannosta, sekä siitä, kuinka ison osan kodin sähkönkulutuksesta sillä pystytään kattamaan.

Tässä vaiheessa käydään läpi paneeleiden sijoittelu ja suunnitellaan asennuksen kulku sähkötöineen. Käsimatkatavaralaukun kokoinen invertteri muuttaa paneeleilta tulevan tasasähkön vaihtovirraksi ja sen alustava sijoituspaikka on hyvä miettiä jo tässä vaiheessa. Näin pystymme arvioimaan mahdollisia johtoreittejä, joilla aurinkosähkövoimala liitetään osaksi talon sähköjärjestelmää. Tarkastamme myös sulaketaulun, jotta mahdolliset lisätyöt saadaan huomioitua.

Tämän jälkeen järjestelmälle pystytään antamaan tarkka ”avaimet käteen” -hinta, joka pitää sisällään materiaalit sekä kaikki asennukseen liittyvät kustannukset. Aurinkotekniikan tapauksessa mahdollisia lisäkustannuksia ei laskuteta asiakkaalta, vaan annettu tarjous sitoo meitä.

Asiakkaistamme yli 95% kertoo ”avaimet käteen” -hintamme olleen saman hintainen tai edullisempi kuin kilpailijan tarjous.

5. Taloudellinen kannattavuus

Aurinkopaneeleiden oikean mitoituksen selvittyä, on hyvä luoda katsaus järjestelmän taloudelliseen kannattavuuteen. Tätä laskettaessa isoin merkitys on sillä, mikä on sähkön kokonaishinta. Summa lasketaan sähkö- ja sähkönsiirtolaskujen hintatiedoista.

Laskelmaa tehdessä tulee huomioida, että luvut saadaan tämän päivän hintojen perusteella. Kukaan ei tiedä miten hinnat tulevat kehittymään ja siten aurinkovoimalan taloudellisesta kannattavuudesta ei pystytä antamaan kuin arvioita. Aurinkotekniikan tapauksessa 80% asiakkaistamme on kertonut olevansa tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä antamiemme arvioiden paikkaansa pitävyyteen. Hieman alle 20% asiakkaista kertoi hyödyntäneensä aurinkopaneeleita vasta niin lyhyen ajan, ettei osannut vastaushetkellä arvioida tyytyväisyyttään.

Sähkön kokonaishinnan selvittyä, saadaan vuosituotantoennusteen perusteella laskettua euromääräinen säästö, jonka aurinkovoimala omistajalleen tuottaa. Vertaamalla tätä summaa hankintahintaan, pystymme laskemaan järjestelmän taloudellisen kannattavuuden, jossa pidämme järkevimpänä mittarina sijoitetun pääoman tuottoa. Se on käänteisluku takaisinmaksuajalle, jonka laskemme myös auki. Tarvittaessa laskemme tunnusluvut auki myös erilaisilla skenaarioilla, mitä tulee sähkön kokonaishinnan mahdolliseen kehitykseen. Emme arvioi järjestelmän vaikutusta asunnon arvoon.

6. Rahoitus

Tarjoamme mahdollisuuden hankkia aurinkosähkövoimalan ilman isompaa alkuinvestointia, jolloin maksat aurinkosähkön hyödyntämisestä sovittua kuukausihintaa. Kuukausihintamme ovat alkaen 60,00€/kk.

Varaa ilmainen kartoituskäynti tästä